Tényleg spórolunk, ha kihúzzuk a töltőt a konnektorból?

Aggasztó statisztikai adatokkal igazolta a NFH, hogy évente több ezer forintot tudnánk spórolni csak úgy, ha kihúznánk a konnektorból a telefontöltőt, vagy épp kikapcsolnánk a tévét, a monitort, illetve a számítógépet vagy a laptopot. A hatóság mérései szerint nem csak hogy nem környezettudatos az, aki hagyja feleslegesen bedugva, vagy készenléti módban pihenni a dolgait, hanem éves szinten akár 69 kWh áramot, vagyis nagyjából 2800 forintot veszíthet azzal, ha nem húzza ki-kikapcsolja ki az épp nem használt eszközöket.

Egy másik felmérés szerint ráadásul sok háztartásban nem feltétlen energiatakarékos eszközök vannak, így ez a szám csak hozzávetőleges, sőt, lehet sajnos ha nem is sokkal, de magasabb érték. Nem beszélve arról, hogy tűzveszélyes is lehet, ha használatlanul bedugva hagyjuk a konnektorban az eszközeinket, főleg, ha esetleg elmegyünk otthonról. A felmérés során az elmúlt 20 év technikai vívmányainak fejlődését figyelték, ami abból a szempontból is hasznos, hogy megnézték, mennyit fejlődött az energiatakarékosság a világban.

A telefontöltő fogyasztása például az éves energiafelhasználás szintjén 3,5-ről 0,1 kilowattórára csökkent 5 év alatt, ami hatalmas eredménynek mondható. Tehát kijelenthetjük, hogy ha nem is spóroljuk össze egy családi autó árát, de mindenképpen rengeteget tehetünk nem csak a környezetünkéért, de a pénztárcánkért is azzal, ha környezettudatosan éljük mindennapjainkat.

Leave a Comment